dimecres, 30 de juny del 2010

La memòria dels Cargols - 02. La pesta negra

http://www.tv3.cat/videos/2827230/La-pesta-negra



El segon capítol de la sèrie gira entorn a la pesta negra i els seus efectes. Aquesta malaltia és provocada per un bacteri que duen les rates, que mitjançant les puces va arribar als humans. La seva principal variant fou la pesta bubònica, que té aquest nom pels bubons que sortien als engonalls, colls i aixelles pels quals supurava pus i sang; les hemorràgies internes que patin feien sortir taques fosques arreu del cos. Es calcula que aquesta malaltia va matar un terç de la població europea de l'època.
També veiem la persecució dels jueus a casa nostra i els efectes de l'assalt al call de Barcelona de l'any 1391, que va deixar més de tres-cents morts; els supervivents es van haver de convertir al cristianisme o van haver de fugir.





Quadre del pintor alemany Matthias Grünewald representant un malalt de pesta negra, afectat de bubons supurant pus i de sangtraïts.

dimarts, 29 de juny del 2010

La memòria dels Cargols - 01. Cargols i Esclatasangs

http://www.tv3.cat/videos/2827170/Cargols-i-Esclatasangs



En aquest primer capítol veiem com arriba la família Cargol a les valls de Santa Gueraula i s'instal·la a les terres del baró. També veiem l'origen del seu patronímic, el cognom, i el del que serà el seu etern enemic, l'Esclatasangs.
Els mals usos, abusos del baró, surten per primer cop, i també els anirem veient en els següents capítols ambientats en l'Edat Mitjana.





Pagesos sotmesos als mals usos.


dilluns, 28 de juny del 2010

La memòria dels Cargols

Aquestes darreres setmanes, Televisió de Catalunya ha estat emetent en el canal 300 la genial i magnífica sèrie "La memòria dels Cargols". Produïda per Dagoll Dagom l'any 1999, narra en 26 capítols diferents esdeveniments de la història de Catalunya. Aprofitant l'avinentesa han penjat la sèrie al 3alacarta, i a partir d'ara l'aniré mirant i comentaré breument els capítols. Fa onze anys em va agradar molt, però ara la gaudeixo encara més, és una obra mestra.
Si voleu anar fent boca, aquí teniu tots els capítols:

http://www.tv3.cat/searcher/tvc/searchingVideos.jsp?acat=BB_CARGOLS&catname=La%20mem%F2ria%20dels%20Cargols

dimecres, 23 de juny del 2010

Un blog sobre fronteres

Si sou amants de la geografia, us recomano aquest blog:


http://fronterasblog.wordpress.com/


Molt interessant.