dijous, 16 de setembre del 2010

La memòria dels Cargols – 04. La guerra dels remences

http://www.tv3.cat/videos/2825670/La-guerra-dels-remences



En aquest quart capítol la Guerra dels remences arriba a les valls de Santa Gueraula. Els remences eren els pagesos sotmesos a la servitud de la gleva de no poder abandonar el mas i les terres que treballaven, sense haver-se redimit per part del seu senyor. La redempció o remença que havien de pagar afectava no tan sols el pagès sinó també la muller i els fills, que havien de servir a la casa del seu senyor si aquest ho volia.
El conflicte armat entre els pagesos i la Generalitat es va resoldre amb la Sentència de Guadalupe , que posà fi als mals usos a canvi d'un pagament.




Mapa de la Guerra dels Remences:

http://www.remences.com/mapaca2.jpg

dijous, 9 de setembre del 2010

Grup la Mata de Jonc

http://www.lamatadejonc.net/


La Mata de Jonc és un cor d'homes especialitzat en polifonia tradicional decidit a abordar un repertori representatiu dels Països Catalans i també d’altres zones properes, sempre en l’àmbit pirinenc-mediterrani.


La Mata de Jonc pren els seus models de l’àrea mediterrània en general i, més concretament, de la polifonia occitana. Aconsegueix així, una proposta musical innovadora -i a la vegada respectuosa amb la tradició- que pretén obrir un camí en aquest camp poc concorregut per les noves generacions de músics i cantors en general a Catalunya.

Aquí podeu escoltar algunes cançóns seves:
http://www.lamatadejonc.net/repertori/repertori.html


Metàfora de la Mata de Jonc:

I si algú em demana: "En Muntaner, quin és l'exemple de la de mata de jonc?", jo li respondré que la mata de jonc té una força que, si tota la mata lligueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arrencar ensems, us dic que deu homes, per molt que estirin, no l'arrencaran, encara que alguns més s'hi posessin; i, si en traieu la corda, de jonc en jonc l'arrencarà tota un minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi quedarà."
(Ramon Muntaner, 1325, Crònica 292)

dimecres, 8 de setembre del 2010

La memòria dels Cargols – 03. El miracle de la beateta Cargol

http://www.tv3.cat/videos/2828170/El-miracle-de-la-beateta-Cargol



El tercer capítol de la sèrie ens mostra la manipulació que exercia l'Església Catòlica sobre la població. Un suposat miracle obrat per la filla dels Cargol fa que el rector la consideri beata i passi a ser venerada per tota la contrada. També cal destacar el paper dels Mestres els pintors murals de les esglésies romàniques.



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Meister_aus_Tahull_001.jpg