divendres, 28 de maig del 2010

Escrit de presentació de la xerrada de Libertat organitzada pel SEPC

Aquí us deixo l'escric que vaig fer per presentar l'organització occitana Libertat a Barcelona, en català i occità:



Molt bona tarda a tothom,

Em plau donar-vos la benvinguda a aquesta xerrada de presentació que organitzem conjuntament el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Libertat-Esquèrra Revolucionària d'Occitània.

És la primera vegada que els companys de Libertat vénen al nostre país a presentar el seu recentment nascut projecte. Libertat i el SEPC compartim la lluita per l'alliberament nacional i social de les nostres respectius països. El SEPC som el sindicat estudiantil majoritari a les aules dels Països Catalans i treballem per la construcció d'un marc educatiu propi a la nostra nació. Amb aquesta finalitat, ens dotem de metodologies de treball per tal d'avançar cap a la transformació dels centres educatius, basant-nos en cinc grans eixos de reivindicació: l'ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat.

D'ençà de la batalla de Muret, les relacions entre occitans i catalans han anat disminuint, tot i que caldria esmentar la immigració occitana dels segles XVI i XVII a Catalunya i els contactes del segle XIX entre felibritges i precatalanistes. Durant aquest llarg temps aquestes dues nacions germanes han viscut d'esquenes i hi hem de posar remei: tenim dues llengües molt i molt semblants, gairebé idèntiques segons alguns, un passat comú, una proximitat geogràfica i un present de dominació i de manca d'Estat propi. En aquest sentit, veiem molt positius els acostaments recents entre catalans i occitans, com serien la presència de catalans en la manifestació per la llengua occitana a Carcassona i la presència d'occitans en la diada de la Catalunya Nord a Perpinyà. Creiem que aquest és el camí que cal seguir per tal de tornar a tenir uns i altres una relació fluïda, i esperem poder seguir avançant juntament amb Libertat cap a un futur millor.

A més, volem deixar clar el nostre suport al fet diferencial aranès i al dret de la Val d'Aran a no ser inclosa en cap altra nova divisió territorial que no sigui ella mateixa, així com el suport a la reunificació de l'Aran amb la resta de territori occità.

Dit això, us deixo amb els companys Libertat.











Adishatz a toti,

Qu'ei tà jo un plaser de dar-vos era benvenguda ad aguesta charrada de presentacion qu'organizam amassa eth Sindicat d'Estudiants des Païsi Catalans (SEPC) e Libertat-Esquèrra Revolucionària d'Occitània.

Qu'ei eth prumèr còp qu'es companhs de Libertat vien tath nòste país a presentar eth sòn projècte recèntaments renaishut. Libertat e eth SEPC que compartim era luta entara desliurança nacionau e sociau des nòsti respectius païsi. Eth SEPC qu'èm eth sindicat d'estudiants majoritari enes aules des Païsi Catalans e que trabalham entath bastiment d'un marc educatiu pròpri ara nòsta nacion. Damb aguesta fin, que mos dotam de metodologies de trabalh entà per'mor d'auançar de cap ara transformacion des centres educatius, en tot basar-mos sus cinc grani èishi de reivindicacion: er ensenhament public, popular, catalan, antipatriarcau e de qualitat.

A compdar dera batalha de Muret, es relacions entre occitans e catalans qu'an amendrit, maugrat que calerie mencionar era immigracion occitana des sègles XVI (sètze) e XVII (dètz-e-sèt) en Catalonha e es contactes deth sègle XIX (dètz-e-nau) entre felibritges e precatalanistes. Pendent aguest long temps aguestes dues nacions fraies qu'an viscut d'esquies e mos cau méter-i remèdi: qu'auem dues lengües fòrça semblables, quasi identiques segons quauqui uns, un passat comun, ua proximitat geografica e un present de dominacion e de manca d'Estat pròpri. En aguest sens, que vedem fòrça positius es apropaments recents entre catalans e occitans, coma siguèc era preséncia de catalans ena manifestacion entara lengua occitana en Carcassona e era preséncia d'occitans en dia de Catalonha Nòrd en Perpinhan. Que credem qu'aguest ei eth camin que cau seguir entà per'mor de tornar a auer es uns e es auti ua relacion fluïda, e demoram poder seguir en tot auançar amassa damb Libertat de cap a un futur melhor.

Totun, que volem deishar clar eth nòste supòrt ath hèt diferenciau aranés e ath dret dera val d'Aran a non èster includida era cap auta naua division territoriau que non sigue era madeisha, atau coma eth supòrt ara reunificacion d'Aran damb era rèsta deth territòri occitan.

Dit açò, que vos dèishi damb es companhs Libertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada